Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vinařská tradice v Bratislavě
Horváth, Dávid ; Uhrík,, Martin (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
Vinohradnictví odpradávna patřilo k Bratislavě. V archivních zprávách se zmiňuje již od poloviny 13. století. Vinice se táhly od Bratislavského hradu až do Rače a Vajnor. Zejména v minulém století začala vinice ve velkém nahrazovat výstavba bytových a rodinných domů. Tento trend stále přetrvává a developeři lákají na bydlení s výhledem na město a blízkost přírody, z níž však sami ubírají. Vinohrady tak už století ustupují rozvíjející se městu a toto historické dědictví upadá do zapomnění. Vinohrady však nejsou pouze vzpomínkou na slavnou minulost, ale i nenahraditelné tvoritele biodiverzity a přispívá k lepšímu klimatu města. Cílem diplomové práce je analýza ústupu vinic rozrůstající se Bratislavě. Podmínky pro pěstování vinné révy a jeho zpracování v Bratislavě a okolí. Následně nalezení vhodné formy a uplatnění výstupů z analytické části v konkrétním architektonickém návrhu.
Vinařská tradice v Bratislavě
Horváth, Dávid ; Uhrík,, Martin (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
Vinohradnictví odpradávna patřilo k Bratislavě. V archivních zprávách se zmiňuje již od poloviny 13. století. Vinice se táhly od Bratislavského hradu až do Rače a Vajnor. Zejména v minulém století začala vinice ve velkém nahrazovat výstavba bytových a rodinných domů. Tento trend stále přetrvává a developeři lákají na bydlení s výhledem na město a blízkost přírody, z níž však sami ubírají. Vinohrady tak už století ustupují rozvíjející se městu a toto historické dědictví upadá do zapomnění. Vinohrady však nejsou pouze vzpomínkou na slavnou minulost, ale i nenahraditelné tvoritele biodiverzity a přispívá k lepšímu klimatu města. Cílem diplomové práce je analýza ústupu vinic rozrůstající se Bratislavě. Podmínky pro pěstování vinné révy a jeho zpracování v Bratislavě a okolí. Následně nalezení vhodné formy a uplatnění výstupů z analytické části v konkrétním architektonickém návrhu.
Hodnocení změn kyselin v hroznech a vínech
Sládečková, Vanesa
Diplomová práce na téma „Hodnocení změn kyselin v hroznech a vínech“ je rozdělená na teoretickou a praktickou část. V teoretické části byly popsané jednotlivé kyseliny, možnosti jejich regulace v moštech a vínech a vybrané metody jejich stanovení. V praktické části diplomové práce byly sledované v bobulích hroznů vybrané parametry (pH, celkové titrovatelné kyseliny, kyselina vinná a kyselina jablečná) v čase dozrávání. Sledované byly odrůdy Müller Thurgau, Pálava, Frankovka a Svatovavřinecké. Bobule byly odebírány v pravidelných týdenních intervalech od 2. 8. do 20. 9. 2018. V druhé části experimentální části práce byly sledované vína v třech fázích vinifikace. Sledované byly parametry pH, celkové titrovatelné kyseliny, kyselina vinná kyselina jablečná a mléčná. Získané výsledky byly interpretovány pomocí tabulek a grafů. Následně byli statisticky zhodnoceny a popsány.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.